Glicerina

Este un lichid vâscos, incolor si  inodor. Glanda glicerolică se găsește în toate lipidele cunoscute ca trigliceride. Este utilizat pe scară largă în industria alimentară ca îndulcitor și umectant și în domeniul farmaceutic.
În alimente și băuturi, glicerolul servește ca umectant, solvent și îndulcitor și poate ajuta la conservarea alimentelor. Este, de asemenea, utilizat ca umplutură în alimentele cu conținut scăzut de grăsimi preparate comercial (de exemplu, in fursecuri) și ca agent de îngroșare în lichioruri. Glicerolul și apa sunt utilizate pentru conservarea anumitor tipuri de frunze de plante [12]. Ca înlocuitor de zahăr, are aproximativ 27 de kilocalorii per linguriță (zahărul are 20) și este de 60% la fel de dulce ca sucroza. Ca aditiv alimentar, glicerolul este etichetat ca E numărul E422.

Atentie însă !

Glicerina a început sa fie folosita tot mai des in produsele de panificatie si consumul excesiv poate duce la numeroase boli precum obezitate, diabet sau cancer.Glicerina se folosește și în produsele cosmetice (creme de mâini, săpunuri, paste de dinți etc.), iar consumul alimentelor ce îl conţin poate produce dureri de cap, ameţeală, balonare, greaţă, sete şi diaree.