Ianuarie – o lună extrem de violentă pentru Statele Unite ale Americii – la doar șase luni după implementarea planului Trump.

Trump a criticat ultimele atacuri, spunând săptămâna aceasta membrilor Consiliului de Securitate al ONU la Casa Albă că el nu a fost interesat de alte discuții cu talibanii: „Nu vorbim cu talibanii. Nu vrem să vorbim cu Talibanii, vom termina ceea ce trebuie să terminăm „, a spus el.

Grupul a avertizat că retorica sa va duce la vărsare de sânge.

James B. Cunningham, care a fost ambasador al SUA în Afganistan în perioada 2012-2014, a declarat pentru ABC News că este prea devreme să evalueze impactul pe care o va avea noua strategie pe teren.

„Implicațiile respingerii de către Trump a discuțiilor cu talibanii rămân să fie văzute. El a spus că discuțiile nu vor fi posibile pentru o lungă perioadă de timp, și acest lucru este posibil”, a explicat Cunningham. „Dar esența propriei strategii este de a folosi forțe și autorități noi pentru a colabora cu coaliția și cu afganii pentru a crea condițiile pentru a-i nlătura pe talibani să oprească uciderea și să pună capăt conflictului – ceea ce este bine.”.

Negocierile dintre conducerea afgană și grupul militant au început în 2014. Grupul, spre deosebire de ISIS din Afganistan, continuă să impună controlul asupra a ceea ce consideră „cota de drept” a țării.

Strategia ISIS în țară pare mai oportunista decât atacul său asupra Salvați Copiii din Jalalabad. Grupul militant se luptă cu rivalii săi pentru a-și stabili locul ca o prezență relevantă și amenințătoare.

Ambasadorul Cunningham este de acord că Pakistanul are o legătură cu ultimele atacuri.

„Aceste crime împotriva umanității, direcționarea și sacrificarea nevinovaților sunt, fără îndoială, ghidat de rețeaua Haqqani și de conducerea talibană care operează din Pakistan”, a spus el. „Rolul Pakistanului este esențial dacă liderii talibani trebuie să ajungă la concluzia că teroarea continuă nu va prevala”.

Pentagonul spune insa ca nu există nici o semnificație în spatele atacurilor.

„Pentru fiecare atac care a avut loc, mulți sunt opriți, multe sunt împiedicate să se mai întâmple. Deci, să credeți că veți avea un timp deosebit în momentul în care va avea loc un atac, este probabil o oportunitate pentru talibani „, a spus Lt. Gen. Kenneth F. McKenzie Jr.

Pakistanul a suferit mult timp din cauza atacurilor atroce ale talibanilor interni pakistanezi, o entitate separată fata de care cetățenii săi sunt profund ostili. Mulți, însă, sunt compatimitori și văd talibanii afgani ca pe o rezistență legitimă față de forțele străine predominante care operează în Afganistan.

Atâta timp cât talibanii afgani continuă să folosească solul pakistanez ca bază, natura complicată a rolului Pakistanului în combaterea terorii în regiune va continua să fie un ghimpe din partea Americii.